Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Hoe presteren planten het om water vanuit de grond omhoog te brengen ? wij moeten er pompen die veel energie kosten voor gebruiken, hoe doen zij dat?

was de tuin aan,t sproeien en toen kwam dat in mij op.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Tuin
605

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (3)

Dit kunnen ze door een natuurkundig verschijnsel dat capillariteit word genoemd. Dat betekent dat water in een heeeel erg dun buisje vanzelf naar boven word "gezogen"
Een boom heeft een heleboel van dit soort dunne buisjes, genaamd de houtvaten. De boom hoeft er dus eigenlijk niks voor te doen, door dit verschijnsel gaat het vanzelf.
Hoe dunner het buisje hoe hoger het water kan komen.
In de bron heb ik een filmpje waar je dit effect een beetje kan zien, als dat glazen staafje dunner zou zijn zou het nog veel hoger komen..
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
En naast de eerdergenoemde capilairiteit wordt er ook gebruik gemaakt van verschil in osmotische druk (opgeloste stoffen) er zijn dan meer opgeloste stoffen boven in de plant. Het water 'wil' dan zelf naar boven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
ook speelt de oppervlakte spanning een rol in diebuisjes
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding